Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 81 il ile ‘kurbanlık kesim’ genelgesi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın imzasıyla ‘Kurban Bayramı’nda İçme Suyu Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Alınacak Tedbirlere Dair Genelge’ yayınlandı. Su İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından 81 ile gönderilen genelgede; Kurban satış ve kesim alanlarının içme ve kullanma sularının temin edildiği su havzalarının dışında olacak şekilde belirlenmesi ve içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik kirlenmesinin önlenmesi gerektiği vurgulandı. Kırsal yerleşim yerlerinde katı atıkların (iç organlar, dışkı, deri parçaları vb.) dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu sınırlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerekmektedir. belirtildi.
Ayrıca kötü kokuların oluşması, haşarat üremesi ve altyapı tıkanıklığından kaynaklanan su baskınlarının önlenmesi istendi. Atıkların ağzı kapalı, dayanıklı ve yüksek yoğunluklu polietilen torbalara konularak düzenli depolama alanlarında varsa gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak ilgili belediye tarafından bertaraf edilmesi gerektiği belirtildi. Sıvı atıkların (kan, idrar) katı atıklardan farklı bir şekilde toplanması ve mevzuata uygun olarak bertaraf edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bayramda dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekildi. Açıklamada, kurbanlık hayvanların belirlenen kesim yerlerinde kesilmesi ve atıkların derin çukurlar açılarak gömülmesi gerektiği belirtildi. Deri yüzerken etin derinin dış kısmı ile temasından kaçınılması gerektiği belirtildi. Taze etin gıda ile temas amacı ile üretilmiş uygun ekipmanlarda taşınması gerektiğine dikkat çekerek, “Gıda ile teması uygun olmayan ve bu amaçla üretilmemiş çöp poşeti-kova gibi malzemelerle taşınması durumunda bu malzemelerden gelen istenmeyen maddeler gıdaya geçebilir. Taze et buzdolabında uzun süre tazeliğini korur. Bozulmadan bir hafta.Uygun boyutlarda paketlenir ve dondurucuda 1 ay bekletilir,dondurulduktan sonra eksi 18 derecede muhafaza edilir.Sıcaklıklarda 6 ay saklanabilir.Eti saklamanın bir başka yolu da kavurmaktır. uygun kurallar çerçevesinde 1 yıl süreyle saklanmalıdır.söylendi.